Pensament Cibernètic

La cibernètica és un neologisme derivat del grec 'kibernetes' (timoner, guia). Terme creat per Norbert Wiener el 1947 per designar els sistemes que s'autorregulen, tant en l'àmbit artificial, com en l'àmbit natural o social.

Sobre aquest Blog

Per consultar l'editorial i l'edició del llibre citat a cada article, entreu a la Prestatgeria d'aNobii del Menú lateral.

dimecres, 17 d’agost del 2011

Jean Améry

Auschwitz III-Monowitz
Jean Améry (Viena, 31 d’octubre de 1912 – Salzburg, 17 d’octubre 1978)

Jean Améry, pseudònim de Hans Maier. Fill de Paul Maier, comerciant jueu i Valerie Goldschmidt catòlica, convertida al judaisme per poder casar-se.

-          - 1938: Després de l’annexió d’Àustria pels nazis, fuig cap a Bèlgica i s'instal·la a Anvers.
          - 1940: Els nazis envaeixen Bèlgica i el 10 de maig és arrestat com a estranger enemic i internat al Lager de Mechelen, per ser deportat posteriorment al Camp de Saint-Cyprien. Intenta escapar-se saltant del tren en marxa, però és detingut novament. El 26 de juliol és lliurat a les tropes alemanyes a Bordeus i el 29 de juliol és internat al Camp de Gurs on també estava el filòsof Kurt Grelling.
-          1941: El 6 de juliol es fuga novament del Camp de Gurs i arriba fins a Brussel·les.
-          1943: El 23 de juliol és detingut per la Gestapo i transferit a la Fortalesa de Breendonk a Anvers, administrada per les SS. Allà serà torturat i estarà incomunicat durant tres mesos.
-          1944: El 15 de gener és deportat al Camp de Concentració d’Auschwitz III-Monowitz i durant un temps treballa a la Buna de l’IG Farben on també estava internat Primo Levi tot i que aleshores encara no es coneixien.
-          1945: Evacuació dels presoners des d’Auschwitz III-Monowitz fins a Gleiwitz II, a peu en una de les marxes de la mort. És traslladat des de Gleiwitz II fins al Camp de Mittelbau «Kommando» depenent del Camp de Concentració de Buchenwald en tren, entre l’1 i el 4 de febrer. Un mes després és evacuat novament en una altra marxa de la mort fins a Bergen-Belsen. El 15 d’abril el Camp de Concentració de Bergen-Belsen és alliberat per les tropes britàniques.
-          1978: El 17 d’octubre, Jean Améry es suïcida amb una sobredosi de barbitúrics a l’Hotel Österreichischer Hof (actualment Hotel Sacher) de Salzburg.

Veure mapa:
- Jean Améry: Cartografia d'un suïcidi

Bibliografia:
-          Améry, Jean: Más allá de la culpa y la expiación, Ed. Pre-Textos, València, 2001
-          Heidelberger-Leonard, Irène: Jean Améry: Revuelta en la Resignación, Ed. Universitat de València – Servei de Publicacions, València, 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada