Pensament Cibernètic

La cibernètica és un neologisme derivat del grec 'kibernetes' (timoner, guia). Terme creat per Norbert Wiener el 1947 per designar els sistemes que s'autorregulen, tant en l'àmbit artificial, com en l'àmbit natural o social.

Sobre aquest Blog

Per consultar l'editorial i l'edició del llibre citat a cada article, entreu a la Prestatgeria d'aNobii del Menú lateral.

dissabte, 20 d’agost del 2011

Ravensbrück, l'infern de les dones

Piconadora per aplanar carreteres
[...] les dones van crear estructures de supervivència molt més definides i competents que els seus companys homes. Aviat es van organitzar en famílies de tres a cinc dones, on una feia de mare. El paper d'aquesta mare era fonamental per donar suport moral, anímic i logístic: en la mesura que es podia, es procurava aconseguir menjar robat o un medicament per a les més dèbils, fer arribar un avís o posar en marxa complicats i perillosíssims mecanismes de canvi de nom de cara a un trasllat. [...] La persona que visiti Ravensbrück per primera vegada es quedarà sorpresa d'una cosa que no es troba -o almenys no d'una manera tan nombrosa- en altres camps d'homes: la gran quantitat de contes, petits objectes, regalets que les preses es feien per mantenir alta la moral, per fer de l'aniversari o del dia de Nadal una jornada especial, malgrat tot. Gràcies a aquest objectiu de preservar la dignitat, la vida cultural de les preses va ser força alta i s'organitzaven recitals poètics, obres de teatre, concursos de receptes de cuina, celebracions religioses o patriòtiques. La majoria de les preses recorden que es comunicaven per mitjà de gestos i amb un poti-poti d'idiomes on es barrejava l'alemany, après a cops i a crits, amb paraules de les seves pròpies llengües.
Amb molta intuïció i fortalesa van aconseguir anar teixint una teranyina el mes impenetrable possible, un refugi secret i invisible, uns petits espais de supervivència, una vida paral·lela a la mort que les envoltava (Montse Armengou i Ricard Belis, 2007, pàgs. 147-148).
 Veure Documental: L'Infern de les dones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada